Pavaje

    Trecând peste nevoia estetică de a oferi grădinii o imagine impecabilă, orice proprietar de casă trebuie să privească pavajele drept elemente obligatorii într-o curte. Rolul lor practic este de necontestat, chiar dacă la prima vedere îndeplinesc doar o funcție decorativă.
2744_400_01
    Indiferent că vorbim de pietriș, marmură, travertin, beton, granit sau gresie, pavajele sunt necesare în orice curte. O suprafață generoasă de grădină nu poate fi acoperită doar cu pământ, deoarece la prima ploaie sau ninsoare totul se va îngropa în noroi.

    Fă o alegere ingenioasă și selectează cel puțin unul dintre materialele prezentate pentru a-ți pava curtea:

 
        Granit

Granitul este o rocă foarte rezistentă, elegantă, prezentă într-o varietate de modele, cu o durată de viață îndelungată și cu un aspect plăcut. Reprezintă o alegere inspirată pentru realizarea trotuarelor și aleilor din curte.
Plăcile de granit lustruit sunt mai atrăgătoare și îți permit să alegi dintr-o paletă largă de culori.
Pavajul din granit nu necesită o îngrijire specială, doar curățarea cu ajutorul unui furtun cu apă.
Nici condițiile de iarnă, nici razele puternice ale soarelui nu afectează în vreun fel această rocă.

        Marmură

Dacă ceea ce cauți este un material rafinat și prețios pentru pavajul din curte, marmura este alegerea potrivită.
Chiar dacă este o opțiune destul de scumpă, marmura lustruită este disponibilă într-o multitudine de culori, iar nota de eleganță adăugată spațiului de lângă casă va confirma calitatea pavajului.
fantasia_400
        Ardezie

Ardezia este o rocă argiloasă care se desface în foi subțiri, utilizate ca dale pentru pardoseli și pavaje de exterior.
Plăcile din ardezie rezistă la o exploatare intensă, nu permit alunecarea, sunt disponibile în diferite versiuni (cu suprafețe sablate ori lustruite).

        Scoarță de copac

Dacă vrei să atragi atenția și să umpli de căldură aleile curții, scoarța de copac este alegerea potrivită.
Asemeni pietrișului, pentru rezultate mai bune este nevoie ca acest material să fie plasat peste o folie menită să stopeze creșterea buruienilor.

        Cărămizi

Pe lângă caracterul accesibil și durabil, cărămizile reprezintă un material care nu se demodează în timp. Datorită dimensiunilor și nuanțelor multiple sub care se prezintă, acestea pot forma cele mai diverse modele de pavaje.
Ai grijă totuși să selectezi exemplare rezistente la îngheț și la trafic intens.

        Pavele vibropresatepavajcluj

Pavelele vibropresate sunt soluția ideală pentru amenajarea exterioară a spațiilor. Printre calitățile acestor componente se numără: rezistența la ciclul îngheț-dezgheț, întreținerea extrem de simplă, inexistența riscului de alunecare sau de formare a poleiului, etc.

        Gresie

Chiar dacă gresia este frecvent întrebuințată pentru placările interioare, ea este un material potrivit și pentru acoperirea suprafețelor de afară.
Este rezistentă, estetică, simplu de întreținut, disponibilă într-o paletă largă de culori și mărimi.

        Pietriș

Tendințele actuale se orientează către acoperirea diferitelor zone din curte cu pietriș. Fie că e alb sau colorat, de dimensiuni mici sau mari, el constituie un material folosit mai degrabă pentru rolul estetic.
Poate fi împrăștiat pe alei bine conturate sau pe suprafețe delimitate pline cu flori. Se aplică foarte simplu, însă este recomandată plasarea lui pe o folie permeabilă.

        Piatră naturală
pavajeintercalate1_400
Cu o rezistență îndelungată în timp, piatra imprimă oricărei curți un aspect elegant, natural, dinamic.
La capitolul dezavantaje intră costurile ridicate, timpul lung pentru instalare și manopera costisitoare.
Stilurile de pavare a aleilor sunt diferențiate în functie de materialul utilizat, dar și de forma pavajului (simetrică, zig-zag, spirală, etc.).


    Indiferent asupra cărui material îți îndrepți atenția, pe lângă aspectul estetic acesta trebuie să fie rezistent, să facă față intemperiilor de orice fel.