Aleile

    Multă lume neglijează, în momentul amenajării grădinii, aspecte extrem de importante precum elementele de decor, armonia spațiului verde cu arhitectura casei, culoarea pavajului sau forma aleilor. De aceea rezultatul este o harababură totală unde echilibrul lipsește și nimic nu iese în evidență.
62_400
    Dacă vrei însă ca locuința ta, împreună cu grădina, să devină o atracție de interes estetic, trebuie să iei în calcul sfaturile noastre.

    Amenajarea unei curți include alegerea plantelor, proiectarea aleii principale, stabilirea cărărilor, alegerea materialului pentru pavaj, etc. Nu trebuie neglijate nici cele mai mici detalii.

    Arhitectura casei are mare importanță în abordarea stilului de amenajare a grădinii. Mai mult, nuanța și compoziția pavajului trebuie să fie în acord cu coloritul casei, indiferent că e vorba de gresie, pietriș, lemn, piatră naturală, dale sau ciment.

    Nu este deloc indicat ca aleea principală să fie în linie dreaptă, de la poartă la ușa casei. Alege forme șerpuite sau include pe traseul aleii mici trucuri (o fântână arteziană, o mică statuetă).

    Folosește materiale pentru pavaj care să prezinte mai multe avantaje: rezistență la îngheț sau la temperaturi ridicate, ușurință în instalare și la întreținere, aderență maximă cu solul, siguranță.
010612_035907_400

  • Betonul este un material rezistent, ușor de prelucrat și indicat pentru intrările auto din fața casei.
  • Dalele goale pe dinăuntru, umplute cu pământ și gazon, nu numai că promovează protecția mediului dar și oferă o identitate proprie grădinii.
  • Pietrișul decorativ reprezintă o soluție atrăgătoare și economică. Așezat peste diferite plăci creează o zonă estetică cu un puternic impact vizual. Nu este recomandat aleilor unde se circulă cu mașina.
  • Piatra naturală are calități deosebite și este preferata multora, poate și pentru că, alături de lemn, este un element natural de care oamenii sunt foarte legați. O alee pavată cu piatră naturală va impresiona întotdeauna deoarece nuanțele, formele și consistența sunt unice. Iar în anumite tradiții piatra este atât de venerată încât nu se concepe lipsa ei din grădină. Funcțională și spectaculoasă, în stare brută sau prelucrată, piatra poate fi folosită cu succes la pavarea aleilor supuse unui trafic nu atât de intens.
  • Pentru o atmosferă rustică ia în calcul aleile presărate cu scoarță de copac sau cu mici crenguțe. Efectul este garantat dar nu durează decât un sezon.
  • Pietrele din beton sunt disponibile în diferite mărimi și imită foarte bine piatra naturală. Sunt indicate atât pentru micile cărări înguste cât și pentru aleile foarte circulate.


    Orice tip de grădină ai avea, de felul în care dirijezi și pavezi aleile depinde imaginea de ansamblu. Nu te sfii să combini diferite tipuri de materiale – contrastul vizual va fi cel puțin interesant.
652x450_121937mandrudegradinataaleisplendidecudesignmozaicaldincaresateinspiri_400